Сучасний світ створив концепцію сервісної держави. Її суть у тому, що держава створена для людини, а не людина - для держави. Приклад роботи сервісної держави - електронні послуги. Проте, така держава неможлива без наявності цифрової інфраструктури - програм та інформаційних систем, які обробляють дані онлайн та надають електронні послуги. На прикладі системи "єМалятко", розглянемо один із таких сервісів - автоматизацію процесу створення документів та реєстрації новонароджених дітей. 

"Недитяча" бюрократія

За даними Держстату за січень-лютий 2020-го в Україні народжувалось майже 850 дітей в день. Після народження кожної дитини батьки отримують виписку із лікарні, яку вони відносять до РАГСу та одержують свідоцтво про народження дитини. Далі здійснюється реєстрація місця проживання дитини, аби отримати соціальні виплати та послуги.

Після народження дитини батьки потребують відпочинку та відновлення, а зараз вони змушені бігати по державних кабінетах для збору довідок та документів. За підрахунками експертів, батьки мають здійснити 11 візитів до державних органів, зібрати 37 документів та витратити на це 10 днів. На додаток, проблемою є те, що лише 10% батьків вносять дані про дитину до реєстру громадян, і не поспішають це робити, доки малюк не піде до садка або школи. 

Система "єМалятко" дозволяє автоматизувати весь цей процес, перетворити його дійсно на сервіс, на електронну послугу, яка робить комфортною взаємодію молодих батьків з державою. 

Як виглядає ця система та хто у виграші від її впровадження?

Переваги від автоматизації процесу видачі документів та реєстрації новонароджених дітей отримають обидві сторони: влада та громада. Перша значно зменшує час на оформлення всіх документів, а це значить і економить власні кошти та збільшує ефективність роботи. Ця система може інтегруватися та обмінюватися даними з іншими реєстрами, наприклад, пільговиків, для надання інших соціальних послуг для молодих батьків. Процес видачі документів та реєстрації переходить в онлайн, що значно економить час та нерви батькам. 

Функції "єМалятка"

Сервіс здійснює державну реєстрацію народження дитини, визначає її належність до громадянства України, походження народження дитини (якщо батьки не перебувають у шлюбі), призначає допомогу на дитину, присвоює унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі. Також система автоматично перевіряє місце реєстрації батьків, і лише у випадку наявності одного з них у цьому місті, дозволяє зареєструвати дитину. 

Ось як виглядає така реєстрація візуально.

Також система може відстежувати, які дії робить співробітник, та вносить відповідну позначку у реєстрі. Крім того, дані про новонародженого можуть бути знайдені по будь-якому з цих параметрів:

- код УНЗР ЄДДР;
- серія та номер документа;
- дата видачі документа, що посвідчує особу новонародженого;
- орган видачі документа;
- дата народження дитини;
- ПІБ дитини.

Впровадження в Україні сервісу "єМалятко" - це помітний крок на шляху до діджиталізації країни. А завдяки його інтеграції до хмарного проєкту "Е-Рішення", послуга "єМалятко" може надаватися одночасно більш ніж 1 млн мешканців України.

Проєкт "Е-рішення" був запущений Центром розвитку інновацій та протестований 50 громадами України, а зараз доступний для будь-якого міста чи ОТГ. На першому етапі розробки держава під'єднала до сервісу "єМалятко" великі міста. Проте, така послуга буде неповноцінною, якщо нею не зможуть скористатися в усіх громадах України. Для цього потрібні хмарні платформи, такі як "Е-Рішення".

Запуск "єМалятко"

Сьогодні цей сервіс вже діє у Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, Запоріжжі, Рівному, Кривому Розі, Львові, Луцьку, Вінниці та Маріуполі. Одна з його найважливіших складових - це реєстрація місця проживання дитини, для чого потрібні достовірні дані про батьків, які система отримує з різних реєстрів. І завдяки тому, що це хмарна технологія, будь-які місто чи громада можуть скористатися нею вже сьогодні на платформі "Е-Рішення". 

Крім того, у Києві впроваджено реєстрацію місця проживання новонароджених дітей в рамках сервісу "єМалятко". Це дає змогу вносити інформацію до реєстру при реєстрації народження та отримувати будь-які послуги без додаткового звернення до органів влади.