Складно собі уявити наше життя без мобільного телефону. Відсутність зв’язку з близькою людиною у будь-який момент часу може стати серйозним приводом для занепокоєння. Але щоб був зв’язо, необхідно забезпечити покриття.

Ми живемо у суцільному полі радіохвиль. Це викликає у людей протилежне занепокоєння: наскільки це шкідливо для здоров’я і наскільки кожне нове покоління радіозв’язку небезпечніше за попереднє.

Спробуємо у цьому розібратися.

Для початку зупинимося на відмінностях кожного наступного G (generation) покоління.

З розвитком і постійним ростом кількості інформації і сервісів поставало і постає питання збільшення швидкості передачі даних. Кожне наступне покоління зв’язку вирішувало завдання із збільшенням об’єму і швидкості передачі даних.

Читайте також - Глобальний виклик VS приватність: персональні дані в умовах пандемії

Це відбувалося шляхом зміни або модернізації технології (наприклад, модуляції сигналу) і шляхом перерозподілу і використання радіочастотного спектру під нову технологію - нове покоління.

Слід враховувати, що радіочастотний спектр має певні особливості: по-перше, він обмежений, тобто, не вистачає радіочастотного ресурсу для всіх технологій, а, по-друге, його характеристики змінюються з ростом робочої частоти.

Чим нижча частота, тим більша зона розповсюдження радіохвиль, але менша ємність. Тому для суцільного покриття малозаселених територій, доріг, магістралей використовують нижчі частоти (до 1 ГГц), а у містах – вищі, адже там більша ємність – більше населення (потрібно більше базових станцій).

Відмінністю технології 5G є те, що вона, крім головної своєї переваги – швидкості, має надзвичайну малу затримку в передачі даних на своїх мережах. Це революційним чином змінює можливості застосування радіочастот: стає не просто засобом спілкування, а побудовою міжмашинних зв’язків без впливу людини.

"Розумне місто", Інтернет речей, транспорт без керування людиною, телемедицина, де хірургічну операцію може проводити робот-хірург під керуванням лікаря по інтернету, стають абсолютною реальністю.

Читайте також - Як організувати роботу компанії зі штатом в 9000 чоловік. досвід Ferrexpo

Саме через архітектуру мереж 5G і виникає найбільша частина питань у населення з ймовірним негативним впливом на здоров’я, адже використання високих частот через їх гірше розповсюдження і покриття потребує встановлення базових станцій на відстані 100-300 метрів одна від одної.

Проте, занепокоєння людей з цього приводу дуже перебільшені. По-перше, зі збільшенням частоти зменшується довжина хвилі: це значить, що випромінювання буде не тільки гірше проходити через перешкоди – стіни, предмети – а, відповідно, й менше потрапляти в людський організм. По-друге, зменшення розмірів зони покриття і самих базових станцій призводить до того, що базовій станції не потрібно працювати з тими ж потужностями, що і нинішні.

Зменшення потужності випромінювання сучасних базових станцій викликане необхідністю перевикористовувати (використовувати одні і ті ж) частоти через певну відстань у зв’язку з їх (частот) обмеженою кількістю.

У той час, як 5G дійсно використовує і більш високий діапазон частот на відміну з ранніми поколіннями мобільного зв’язку, тим не менш, цей діапазон частот все одно відноситься до неіонізуючого спектру, тобто ці частоти не володіють достатньою енергією для того, щоб руйнувати клітини людини, порушувати хімічні зв’язки ДНК.

Експерти Міжнародної комісії із захисту від неіонізуючого випромінювання (ICNIRP) на початку 2020 року завершили великомасштабне дослідження з цієї проблематики. Вони рекомендували дещо жорсткіше обмеження передавальних потужностей безпосередньо мобільних гаджетів, проте головний їх висновок полягав у тому, що не було виявлено даних, що зв'язок 5G, чи попередні покоління зв’язку можуть викликати серйозні захворювання.

Читайте також - Підвищений попит на товари додав роботи АМКУ. Як не попастися в його руки

На сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я теж представлена інформація, що за останні 20 років були проведені багаточисленні дослідження оцінки потенційного ризику для здоров’я радіочастотного впливу і що несприятливого впливу не виявлено.

А втім, для обмеження впливу встановлюються базові допустимі норми випромінювання. Такою базовою допустимою нормою в діапазоні мобільного зв’язку є щільність потоку енергії (ЩПЕ).

Вона характеризує кількість енергії, що протікає за одиницю часу через одиницю площі, що потенційно може мати вплив на тіло людини. Вимірюється у Вт/кв.м (мкВт/кв.см). Діюча норма в Україні – 10 мкВт/кв.см. Для порівняння в країнах Скандинавії ця норма - 100 мкВт/кв.см., в Канаді – навіть до 1000 мкВт/кв.см.

З численного оцінюваного нами досвіду у приватних домогосподарствах і квартирах в Україні величина ЩПЕ рідко перевищувала 1 мкВт/кв.см.

Читайте також - Говорити вільно: що заважає українцям більше спілкуватися під час карантину

Нагадаємо, чим далі від джерела електромагнітного випромінювання, тим менша ЩПЕ, а чим частіше розміщені базові станції – тим рідше вони працюють на максимальній потужності.

Отже, зміна на технологію нового покоління, яка працюватиме в тому ж радіочастотному діапазоні, що і попередня, не вносить суттєвих змін для впливу на здоров’я.

Якщо вже й остерігатися впливу електромагнітних випромінювань, то краще звернути увагу на мікрохвильову піч, яка працює в радіочастотному діапазоні домашнього Wi-Fі, але в тисячу разів потужніше, і відходити від неї на 1-1,5 метри при її ввімкненні; бажано обмежити тривалий час перебування перед монітором комп’ютера; врешті, не тримати вночі мобільний телефон біля голови, щоб не наражати себе на додаткове опромінення.

В частині конспірологічних теорій, що пов’язують розповсюдження коронавірусу через 5G, і взагалі походження коронавірусу через тестування мереж 5G в Китаї, зауважимо, що, наприклад, комерційна мережа 5G в Південній Кореї запрацювала задовго до появи коронавірусу, і навпаки – розповсюдження по світу коронавірусу відбувається в не менших масштабах серед країн, які ще жодним чином не запроваджували 5G, у тому числі і в Україні.

А продовжуваність життя в технологічно розвинутій Японії, або у ті й же Південній Кореї, де щільність мереж зв’язку одна з найвищих у світі, досягає серед населення 80-100 років.

Отже, теорія взаємозв’язку коронавірусу з технологією 5G немає під собою ніякого наукового підґрунтя, тому ми закликаємо не вірити джерелам дезінформації та не піддаватися на заклики до пошкодження інфраструктури мобільних мереж.

Краще будьте завжди на зв’язку і будьте здорові!