Дія — сучасний технологічний продукт. Це цифрове рішення, створене за всіма канонами діджитал середовища, що ніколи не використовувалися на рівні держави. 

UI (user interface — дизайн інтерфейсу користувача), UX (user experience — дизайн досвіду користувачів), MVP (minimum viable product — мінімально життєздатний продукт), бета-тестування тощо — це максимально звичні поняття для креативної та розробницької спільноти. Ці та багато інших понять щоденно супроводжують нашу роботу над розвитком Дії.

Читайте нас в Telegram: проверенные факты, только важное

Перевага команди Дії полягає в тому, що ми - не просто замовник з боку держави, який оцінює все через призму "красиво", "щоб керівництву сподобалося". Ми знаємося на тому, що розробляємо — від дизайну до особливостей копірайтингу відповідей у поширених питаннях. 

Перший міф, який хочу розвіяти: "Діджитальщики міністерства зробили хіпстерський продукт самі для себе та для таких самих хіпстерів". 

Читайте также: Не слово, а Дія. Зеленский открыл главное приложение страны. Что это такое?

Це нісенітниця. Якщо вже говорити нашою мовою, то цільова аудиторія Дії — звичайні українці. А звичайний українець хоче одного — “аби воно просто працювало”. В цьому, власне, полягало й полягає надалі наше завдання.

Державні сервіси в Україні — на жаль, це часто саме про лячність. Завітати до держустанови — це як завітати до дантиста: сподіваєшся, що цього разу буде не боляче, але потім все одно маєш вигляд вичавленого лимона

Дія — це про те, що держава має стати зручним сервісом, а не лячним монстром. І це стосується не лише боротьби проти бюрократії, черг чи корупції, це стосується і зрозумілості порталу та мобільного застосунку. Роблячи десятки ітерацій (версій), ми фокусуємося на тому, що буде зрозумілим звичайній людині як з міста, так і з віддаленого райцентру; моделюємо, чи буде зручно нашим батькам, чи зможе 5-річна дитина показати навігацію бабусі тощо. Наша мета — створити однаково зручний і зрозумілий сервіс для всіх. 

Читайте также: Замглавы Минцифры - о кибербезопасности, деньгах министерства и электронном резидентстве 

Так вже склалося, що державні сервіси в Україні — на жаль, це часто саме про лячність. Завітати до держустанови — це як завітати до дантиста: сподіваєшся, що цього разу буде не боляче, але потім все одно маєш вигляд вичавленого лимона. Причин цього може бути багато, і не хочу на них зосереджуватись. 

Присоединяйтесь к Instagram Liga.net - здесь только то, о чем вы не можете не знать

Натомість хочу нагадати, що до Дії держава майже не спілкувалась з людьми по-людськи. Скільки часу та зусиль потрібно звичайному українцеві, щоб розібратись в термінах з нормативних актів, складних словесних конструкціях навіть у назвах полів заяви і т.д.? Чесно кажучи, прийшовши до команди міністерства, я сам з таким стикався: ставиш питання — у відповідь отримуєш посилання на закон.

Тож друге, чого хоче звичайна людина, — “що було зрозумілим”. Зайдіть на портал Дія, почитайте — там все написано людською мовою, є підказки, часті питання... І все написано так, щоб будь-хто зміг отримати державну послугу незалежно від фаху, рівня освіти чи віку. 

Читайте также: Кто-то в очередной раз слил наши данные в сеть. Вы еще не привыкли?

До речі, з такої ж логіки спеціально для Дії було розроблено новий шрифт e-Ukraine, який є інклюзивним. Адже Дією користуватимуться всі без винятку. 

Другий міф, який теж слід розвіяти: "Як користуватись вашими послугами онлайн, якщо немає інтернету в селі?". 

Це один з мої улюблених міфів. Чому улюблений? Тому що він привертає увагу до проблем тих, хто живе в селах. Адже їм отримувати державні послуги складніше всіх: часто треба їхати до райцентру чи обласного центру, навіть для чогось зовсім простого. Отримати державну послугу, живучи в селі, — це ціла окрема пригода, гідна роману Жюля Верна або Агати Крісті (там вже як піде в держустанові). Дійсно, можливість отримувати державні послуги онлайн в різних закуточках України ще гостріша, аніж в містах. 

Одна з ключових цілей міністерства — покриття 95% транспортної інфраструктури, населених пунктів та їхніх соціальних об’єктів високошвидкісним інтернетом. Цей процес вимагає часу і, звісно, сьогодні ще досі є населені пункти, де інтернет треба ловити на даху. Але процес рушив з місця. Далі покриття мобільним та кабельним інтернетом — питання часу. 

Читайте также: Привилегия приватности: наши данные больше не наши. И Дія тут ни при чем

Тож Дія — це не про дизайн, не лише про цифрові послуги, ні. Дія — це простий, зрозумілий і доступний сервіс, який створено, щоб кожен українець легко та без жодних клопотів міг взаємодіяти з державою. Ми наполегливо працюємо, щоб вже за кілька років, звичайна людина, сидячи на ґанку в себе в селі, змогла без зусиль отримати будь-яку державну послугу.