У 2020-му році криптовалюти особливо розігналися, і, здається, цей тренд не сповільнюється і  2021-му. Чому криптовалюти продовжують рости? 

Я виділив 10 причин. Не маю наміру робити прогнози чи давати фінансові поради, просто хочу вказати на деякі об’єктивні економічні та психологічні причини цього тренду. 

1. У інвесторів більше грошей

Під час пандемії ми стали свідками історично високого рівня заощаджень у США. Наприклад, рівень особистих заощаджень в квітні 2020 року досяг історичних 33%. Це очікувано, оскільки люди отримували фінансову допомогу від американського уряду, але через пандемію не мали багато можливостей, як витратити ці гроші. 

2. Акції, які є альтернативою криптовалюті, – завищені 

Ціна акції, як правило, визначається фундаментальними фінансовими факторами. Наприклад, величина прибутку, який отримує компанія відносно ціни акції. Згідно з цим показником (так званий коефіцієнт P/E), ціна акцій знаходяться на історично високому рівні, тобто ринок надутий, а акції завищені.

3. Крипто не базується на фундаментальних фінансових факторах 

Те, що робить акції завищеними, не робить крипто завищеними. Отже, за визначенням, криптовалюта не може бути завищеною. Подумайте, яка ціна занадто висока для біткойна? $1, $1000, $100000? 

4. Пропозиція криптовалют обмежена

На відміну від фіатних грошей, пропозиція деяких криптовалют (таких як біткойн) обмежується їх алгоритмом. Це робить крипто дефіцитним ресурсом, і пропозиція знижується з часом. Коли пропозиція знижується, ціна зростає. 

5. Криптовалюта – децентралізована 

Децентралізований обмін дозволяє здійснювати прямі фінансові операції без необхідності посередника.

6. Крипто пов'язана з технологією блокчейну

Блокчейн – це технологія ведення записів, яка стоїть за мережею криптовалют. Вона є інноваційною та цінною, надаючи певну (хоча і дуже обмежену) внутрішню (intrinsic) цінність криптовалюті.

7. Крипто легко придбати

Сьогодні ви особисто і вільно можете купувати криптовалюти на Binance, Coinbase, Robinhood та багатьох інших платформах. 

8. Великі гравці роблять ставку на криптовалюти 

Такі гравці, як MicroStrategy та Tesla, зробили значні інвестиції в крипто ($3,1 та $1,5 млрд відповідно), додатково підтвердивши цінність крипто. 

9. Крипто замінює золото як інфляційне хеджування 

Є вагомі докази того, що люди все більше стурбовані інфляцією. Вони вважають, що криптовалюта є кращим захистом від інфляції, ніж золото

10. Люди вірять, що ціна криптовалюти буде зростати 

Ранні експерименти Вернона Сміта та його колег продемонстрували, що очікування є головним поведінковим фактором, що впливає на формування цін. Люди очікують, що ціни будуть продовжувати зростати, тому попит зростає, ну і ціна продовжує зростати. Це таке собі "самореалізоване пророцтво".