На YouTube постійно точаться суперечки між власниками прав на контент та іншими відеоблогерами, які його використовують без дозволу, виправдовуючи таке використання концепцією справедливого використання.

З одного боку, легше взяти чужий контент та створити на його основі нове відео або пост, що принесе власнику каналу нові перегляди. З іншого боку, авторське право, якщо його застосовувати абсолютно, буде найзручнішим інструментом для обмеження права на свободу слова, самовираження, права на інформацію. Кому сподобається, коли тебе критикують, та ще й красномовно ілюструючи твою критику твоїм власним матеріалом?

Саме тому, для балансу між авторським правом та свободою слова й права на інформацію, у законодавстві є винятки. Вони дозволяють обмежене використання захищених авторським правом творів.  

Нещодавно інтернет-спільнота була свідками конфлікту між YouTube каналуом Geek Journal та медіахолдингом 1+1. Останній намагався заблокувати контент блогера через його негативні відгуки про контент телеканалу, використовуючи страйки на YouTube. Під час дискусії стосовно правомірності чи неправомірності виставлених 1+1 копірайт-страйків проти Geek Journal активно обговорювали концепції "fair use" або "справедливого використання" чужого контенту. 

Для таких суперечок YouTube запровадив свої інструменти, які дозволяють оперативно виявляти спірний контент та вирішувати більшу частину суперечок. 

Система Content ID.

YouTube створив автоматичну систему, яка сканує завантажене відео, порівнюючи його з іншими на платформі. Якщо система виявляє повний або частковий збіг, надсилає автоматичне попередження (заявку) власнику каналу, на який завантажили відео. 

Система дозволяє вирішити проблему різними шляхами: домовитись із правовласником контенту (наприклад, поділитися з ним прибутком), вирізати спірний фрагмент, вимкнути звук або замінити композицію (якщо попередження стосується аудіо), видалити відео або оскаржити заявку (якщо вона є помилковою).

Запит на видалення або "takedown notice".

Платформа дозволяє правовласнику, який виявив, на його думку, незаконне використання його матеріалу, надіслати попередження щодо авторських прав (або "strike"). 

Якщо ви отримали перше попередження, маєте пройти курс Школи авторських прав YouTube. По суті, це онлайн-курс, на якому вам дадуть основи правової охорони авторських прав загалом та на платформі YouTube зокрема. За повторні "порушення" покарання більш жорсткі. 

Якщо на адресу вашого каналу надійшло три страйки, ваш обліковий запис і всі пов'язані із ним канали заблокують, усі завантажені відео вилучать і ви не зможете створювати нові канали. Саме це сталося із каналом Geek Journal, який отримав одразу чотири страйки від 1+1 за начебто порушення авторських прав на матеріали каналу.

Як діяти у ситуації, коли ви отримали страйк

YouTube пропонує три варіанти:

1. Дочекатися, поки закінчиться термін дії попередження (90 днів). Якщо це ваше перше попередження, ви матимете пройти навчання в Школі авторських прав YouTube.
2. Домовтеся із правовласником. В більшості випадків це можна зробити самостійно, у деяких випадках може знадобитися юрист, адвокат або медіатор.
3. Надіслати зустрічне сповіщення або відповідь на скаргу із обґрунтуванням правомірності використання вами контенту. У такому обґрунтуванні можете посилатися на помилку або принцип "справедливого використання".

Принцип "справедливого використання" або "fair use" 

Справедливе використання забезпечує баланс між авторським правом однієї людини чи компанії та правом на свободу слова, самовираження та інформацію інших. У законодавстві різних країн він називається по-різному: "fair use" у США, "вільне використання твору із зазначенням імені автора" в Законі України "Про авторське право та суміжні права". 

Статті 21-25 цього закону передбачають 14 випадків вільного використання творів. 

У застосуванні до відеоблогів, найдоречнішим є п. 1 ст. 21 закону, згідно якого без згоди автора (чи іншої особи, яка має авторське право), але з обов'язковим зазначенням імені автора і джерела запозичення, допускається використання цитат (коротких уривків) з опублікованих творів в обсязі, виправданому метою, якщо воно зумовлено критичним, полемічним, науковим або інформаційним характером твору, до якого цитати включаються; вільне використання цитат у формі коротких уривків з виступів і творів, включених до фонограми (відеограми) або програми мовлення, а також використання правомірно оприлюднених літературних, художніх, музичних та інших творів для створення на їх основі іншого твору в жанрі літературної, музичної або іншої пародії, попурі або карикатури.

При застосуванні цієї концепції пам'ятайте дві речі:

1. YouTube не вирішує питання про те, чи є використання твору або його фрагменту випадком справедливого використання. Це компетенція суду.
2. Незважаючи на те, що для українського сегменту інтернету правила використання YouTube регулюється законодавством Англії та Уельсу, право, що застосовуватиметься до спору про порушення авторських прав, визначатиметься за загальними правилами підсудності та підвідомчості спорів про авторське право. Спір між 1+1 (українська юридична особа) та власником YouTube каналу Geek Journal (громадянин України) вирішуватиметься судами загальної юрисдикції за місцем знаходження відповідача і, відповідно, за законами України.

Отримавши три страйки, є сім днів врегулювати спір.

Канал отримав три попередження про порушення авторських прав. Що робити

1. Спробуйте домовитися із скаржником і переконати його відкликати скаргу. Уникнення судового розгляду заощадить зусилля та ресурси. Ідіть на компроміси і пам'ятайте, що вдалі переговори ті, після яких обидві сторони залишаються трішки невдоволеними результатом.
2. Якщо ви впевнені, що використання чужого контенту – у межах закону, можете подати зустрічне повідомлення (або заперечення) з усіма юридичними аргументами. Подавайте зустрічне повідомлення (заперечення на скаргу), навіть якщо не цілком впевнені у своїй правовій позиції. 

Якщо зустрічне повідомлення відповідає вимогам сервісу YouTube, спеціалісти YouTube переадресують його скаржникові. Отримавши ваше заперечення, скаржник має протягом 10 днів надати YouTube докази подання судового позову про порушення авторських прав по вашому спору. У протилежному випадку попередження знімуть. 

Якщо ви не встигли подати зустрічне повідомлення або програли суд і ваш акаунт заблокують і видалять

Про такий розвиток подій подбайте завчасно. 

1. Не порушуйте права інших. Перед використанням чужих матеріалів спробуйте вийти на контакт та отримати згоду на використання.
2. Заведіть фахового юриста, який знається на авторському праві. 
3. Не зберігайте всі яйця в одній корзині та не тримайте всіх своїх підписників на одному каналі YouTube. Задублюйте вашу аудиторію на інші ресурси (сторінки в Facebook, акаунти Instagram, Twitter, TikTok та в інших соцмережах).

Якщо у вас кілька каналів – не тримайте їх на одному акаунті YouTube. Так ви зможете без зайвих зусиль відновити значну частину вашої аудиторії.