Цьогорічний iForum як завжди зібрав купу людей, що цікавляться інноваціями, digital, бізнесом та маркетингом. Перед МВЦ також зібрались і несподівані гості: жінки з плакатами та лозунгами проти автоматизації робочих місць.

Якщо всередині тебе теж шкребе кішка: а чи не насправді колись машини залишать всіх без роботи, ця стаття для тебе.

Маркетологи йдуть першими

Погані новини не тільки для бухгалтерів,що полюбляють паперові квитанції, а й для маркетологів. Якщо в далекому 1996 році комп'ютер зміг перемогти Гаррі Каспарова в шахи, автоматизація більшості маркетингових завдань - це лише питання часу.

Вже зараз з ймовірністю 84% комп'ютеризація може повністю замінити співробітників, задіяних в статистичному аналізі та аналізі бюджетів.

Наступними з ймовірністю в 31% будуть фахівці, що займаються маркетинговими дослідженнями і опитуваннями. Деякі компанії (наприклад
Wish) вже відмовляються від найму маркетинг-відділів, замість яких шукають фахівців за зростанням (growth).

Втім, навіть якщо ви далекі від маркетингу, штучний інтелект вже досить розвинений, щоб в умовах вторинної економіки виконувати роботу людини з рівнем інтелекту IQ 100.

А до 2025 року, згідно з економістом Брайаном Артуром, приблизно 100 мільйонів людей з 150, задіяних у вторинній економіці можуть повністю замінити машини.

No handmade

В нас працює понад мільйон людей. У майбутньому ми створимо ще мільйон роботизованих працівників” - Террі Гоу, CEO Foxconn. Компанія Foxconn - найбільший у світі виробник електроніки, що випускає Playstation, Amazon Kindle, iPhone та продукцію власних брендів.

Понад 700 000 людей працюють на тайваньских фабриках Foxconn. Як можна розтлумачити цю цитату Террі Гоу? Це тільки питання часу, коли навіть найдешевшу робочу силу зможуть замінити ще дешевші машини.

У послідовній мінімізації фізичної праці завдяки діджиталізації немає нічого нового: людство вдосконалює знаряддя праці ще з часів палеоліту.

Загалом,професії пов’язані з ризиком для життя та здоров’я поступово зникають, як наприклад перестали існувати у 20 сторіччі оператори ліфтів.

Бувайте контентмейкери та юристи

З маркетологами все зрозуміло - вони вже напів-машини. На черзі їх колеги - контентмейкери. Професії, пов’язані зі створенням та редагуванням контенту будуть замінені програмним забезпеченням найближчим часом. У зоні ризику й редактори новин у медіа.

Навіть українські ньюзруми вже використовують програмне забезпечення для написання новин - Heliograf, а також софт для A/B тестування заголовків і перевірки потенційної вірусності контенту. Згідно з думками маркетолога та спеціаліста з даних Девіда Рааба настав час замислитися для:

- 89 % - technical writer

- 84% - редакторам та контент мейкерам, копірайтерам

- 31% - відеоредакторам

Бухгалтери, бюджетні аналітики та юристи також у зоні ризику, адже штучний інтелект випереджає людські здібності опрацьовувати дані. Кількість стартапів у fintech та legal tech це наочно підтверджує. Загалом вчені з Оксфорду пророкують зникнення 702 професій.

Кому пощастить більше?

Прогнози оптимістичніші у професіях, пов’язаних з соціальними навичками: від відносин з клієнтом (але це не стосується безпосередньо лідогенерації та, наприклад, страхових агентів) до нянь, вихователів, а також медичних працівників.

Можна з упевненістю сказати, що у сферах, де необхідна емпатія, креативне мислення та комплексне вирішення проблем, найближчим часом машини не зможуть замінити людей.

Тому головною “зброєю” людей стануть навички, в яких ми можемо дати фору штучному інтелекту: і це, здебільшого, м’які навички (soft skills). Найважливіші з них вже давно
визначені. Будь якому професіоналу варто замислитися над  покращення таких софт-скілів:

- емпатія

- креативність

- менеджмент і лідерство

- критичне мислення та судження

- адаптивність

- управління автоматизованими системами

Добра новина полягає в тому, що всі ці навички можна розвивати та покращувати, на цю тему також видається багато літератури.