У публічному просторі з'явились значна частина коментарів від експертів і людей, які експерти у всьому щодо цієї частини візиту президента України в США. Значна частина експертів чомусь в основному говорить про ціль візиту "зробити селфі з Ілоном Маском" та пропіаритись з новим рівнем експертності президента за рахунок його виступу в університеті Стенфорду.

Ось мої думки з цього приводу як людини, яка жила в Долині та працювала за дослідницькою програмою в Стенфорді. 

Цей візит вкрай важливий і історичний, це перший візит не лише президента, але й керівництва України не лише в Кремнієву долину, але й в Каліфорнію.

- Каліфорнія – п’ята економіка світу за ВВП, а Кремнієва долина за рівнем ВВП на душу населення взагалі серед перших (якби ми їх оцінювали порівняно з іншими країнами).

- Експорт ІТ-послуг і продуктів – в топі українського експорту, і він постійно зростає. 

- Топ-інвестори в тех-світі працюють в Кремнієвій долині, а ці контакти вкрай важливі для наших стартапів та екосистеми.

- Українські стартапи та стартапи з українським корінням – у нас вже є свої єдинороги, і майже всі вони в Долині. Вкрай важливо, що майже всі їх засновники розуміють цінність України та деякі вже інвестують в бізнес проекти чи заявили, що готові це робити. А ще є заяви про готовність інвестувати в соціальні проекти – університети і спільноти.

- Нова діаспора – українські айтішники та стартап-спільнота: 

1) ці люди найкращі амбасадори України; 

2) вони щомісяця "вливають" в економіку України кошти, допомагаючи своїм батькам і родинам; 

3) ці люди інвестують в Україну, в тому числі і в стартапи та технологічні бізнеси; 

4) деякі з них повертаються в Україну з новими знаннями, навичками, контактами і ноу-хау, заробленими коштами; 

5) деякі з них ще можуть повернутись в майбутньому фізично чи почати інвестувати.

- Зустріч з Ілоном Маском і іншими топами технологічних компанія – потрібна для промоції України. Проте вкрай важливо, що на цих зустрічах говоритиме українська делегації, і що про них потім напишуть ці топи у своїх соціальних мережах. Головне, щоб не розповідали про нянь, яких їм запропонував український президент.

- Тех-тайкуни – найбагатші люди в світі, одні з найбільших благодійників в світі. Україна не у фокусі жодного з них.

- Стенфорд – лідер серед топ-університетів США за рівнем підтримки України. Окрема програма для лідерів з України Ukrainian Emerging Leaders Program, та започаткована щорічна Stanford Ukraine Conference (рада що є співзасновницею цієї конференції) тому яскраве свідчення. І я дуже дивувалась, чому його лишають поза увагою українські топ-посадовці. Цю спільноту потрібно не лише цінувати, але й збільшувати.

Рада, що тема виступу Зеленського – не Бабин Яр. У Стенфорді треба говорити про майбутнє. Дуже сподіваюся, що у виступі буде і не лише про глобальну політику, але й про економіку і технології. А ще про потенційну і потрібну угоду про вільну торгівлю між Україною і США, бо Каліфорнія і Стенфорд за лібералізацію торгівлі у всіх проявах (і мені дуже шкода, що ця тема не стоїть в топі адженди зустрічей делегації у Вашингтоні).

Але чи все так солодко? Ні.

Візитам такого рівня мають передувати робота і зустрічі в Україні з спільнотою, яка знає і працює з Долиною. А ще – робочі візити профільних делегацій: міністрів і заступників міністрів (і навіть не один візит), щоб зрозуміти рівень поінформованості, розуміння та очікувань в Долині. Це необхідно для підготовки правильного пітчу – без цього в Долині ніяк. Думаю, це вкрай важливо врахувати.

Долина не любить наскоку і хайпу, а любить проведену домашню роботу, підготовку і правильний follow-up.

У візиті Зеленського в Каліфорнію і Долину, серед іншого, мені не вистачає ще напряму розширення економічних можливостей жінок – це одна з топ-тем в Каліфорнії і Долині. 

Каліфорнія одна з найперших в світі запровадила квоти для представництва жінок в наглядових радах компаній. Хоча складно про це говорити, коли це питання не є в топ-адженді ні президента, ні уряду, а ще й основна частина делегації України, як правило, чоловіки.

У будь-якому випадку, я як українка хочу побажати успіху нашій делегації, бо я завжди пам‘ятаю – щоб не відбувалось у нас вдома, за кордоном ми всі маємо працювати – як Team Ukraine.

А ще – подякувати нашій пані послу України в США Оксані Маркаровій, що все ж таки зробили Каліфорнію і Долину частиною візиту Володимира Зеленського до США.