24 березня 1989 року, супертанкер Exxon Valdez наштовхнувся на риф і затонув біля Аляски. У море вилилося близько 40 млн літрів сирої нафти. Тоді загинуло понад 250 000 птахів, 3 000 видр, 300 тюленів та 22 кити, а місцеві рибалки збанкрутували. Сама Exxon витратила $2 млрд на збір нафти, $1 млрд виплатила за судовими позовами, а $4 млрд – як покарання. 

Після катастрофи інвестори й акціонери звернули увагу на менш ризикові компанії. Цей підхід у середині нульових переріс в ESG-принципи ведення бізнесу зі стратегією піклування про довкілля, прозорим управлінням й фінансами в основі. 

Що таке ESG-орієнтація компанії, чому це важливо в сучасному бізнесі та як може монетизуватися в перспективі? 

Спочатку була CSR 

Спочатку була корпоративна відповідальність бізнесу, або CSR. Великі компанії підвищували лояльність, зближували працівників, показували позицію через соціальні й благодійні проєкти. Але клімат та глобальні зміни внесли свої корективи. У вересні 2015 року на Саміті ООН зі сталого розвитку у Нью-Йорку було прийнято Цілі сталого розвитку 2030 задля зменшення бідності, нерівності та кліматичних змін. Новою глобальною стратегією корпоративної соціальної відповідальності стали ESG-принципи – Environmental, Social and Governance.  

Інвестори уважно ставляться до ESG-принципів компанії. Стійкість бізнесу зменшує ризики та ймовірні репутаційні скандали. Це додає вартості акціям і хеджує ризики знецінення. Тому кількість фондів та вкладень у стійкі компанії за два роки зросла з $8,7 трлн до $11,6 трлн. 

Environmental – піклування про довкілля  

Як приклад – скандал з німецьким концерном Volkswagen. 18 вересня 2015 року Агентство з охорони навколишнього середовища США викрило махінації компанії із встановленням нелегального програмного забезпечення, що занижує викиди парникових газів. VW визнала звинувачення, але репутаційна криза тягнеться ще досі. За тиждень з початку скандалу акції концерну подешевшали на 50%, а обсяг продажів за місяць впав на 4,5%. Згодом компанія відкликала мільйони автомобілів і виплатила мільярдні штрафи. А 2018-го вже самі інвестори VW подали позов проти компанії через падіння цін на акції. Станом на 2020 рік "дизельгейт" коштував автогіганту $30 млрд та ув’язнення кількох ТОП-менеджерів. 

Такі дії неприпустимо толерувати. Клімат швидко змінюється, родючі землі перетворюються на пустелю, тануть льодовики. У разі підняття рівня океану, десятки великих міст світу підуть під воду. Ці зміни непорівнянні із тимчасовим заробітком окремих компаній. Увага до довкілля як частина ESG-принципу – це не імідж, а бажання жити на цій планеті. 

ІТ-компанії вкладають ресурси й час у розробку інновацій для захисту довкілля. Uber ввів UberGreen, щоб споживачі обирали електромобілі, та UberPool, що зменшує кількість транспорту на дорогах. Стартап FlyGRN з пошуку польотів радить маршрути з меншими викидами парникових газів й компенсує викиди CO2. А їхня нова ІТ-розробка – розширення браузера TreeClicks – аналізує покупки й фінансує висаджування дерев. Аналогічно і GlobalLogic розробив додаток EcoHike, який робить Україну чистішою. В ньому користувачі відмічають забруднені території чи місця, де власноруч прибрали сміття. За три місяці після запуску, українці за допомогою додатку зібрали понад 1 т сміття в Карпатах, а за два з половиною роки прибрали десятки гектарів парків та лісів. 

Social – соціальні критерії 

Щоб уникнути токсичного середовища чи мізогінії, компанії впроваджують соціальні ESG-принципи – гендерну рівність, безпеку працівників, якісну освіту. Частка жінок на керівних посадах стає більше, а дискримінаційних співбесід з питаннями "чи плануєте мати дітей у наступні два роки?" менше. За даними досліджень GlobalLogic, в Україні кількість жінок в ІТ за останні п’ять років зросла на 79%. А програмування перестає вважатися винятково "чоловічою" професією. 

Додає оптимізму і diversity в бізнес сферах. В ІТ-секторі за п’ять років відбулися суттєві зрушення. В Google, Amazon і Apple зростає частка темношкірих працівників та латиноамериканців, відсутня дискримінація ЛГБТ+ спільноти. Усе це допомагає уникнути прикрих помилок, як от коли штучний інтелект неправильно розпізнає обличчя людей з Азії чи шоломи віртуальної реальності викликають нудоту у жінок. Різноманітність та інклюзія підсилюють компанії, а diversity-рішення роблять їх лояльнішими та більш клієнтоорієнтованими. 

Так само з освітою та співпрацею з локальними громадами. Наша компанія давно сформувала правило: ІТ-таланти треба розвивати ще зі школи та університету. Тому ми відкриваємо сучасні лабораторії у вишах, менторимо студентів і даємо практику. Цьогоріч із Музеєм науки на ВДНГ ми ще більше розширили навчальний фокус і підготували "космічну" програму для дітей та учнів з обмеженим слухом. Вони мають розуміти, як працює певна галузь і як у ній розкрити свої таланти. Кожен учень може стати новим Стівом Джобсом, Стівом Хокінгом в ІТ чи зробити відкриття в тих сферах, які ще не існують. 

Governance – управлінська стратегія

Сьогодні бізнесу недостатньо бути просто прибутковим. Інвестори хочуть розуміти, як заповнюються посади в їх компанії, хто може увійти до наглядової ради, стати президентом чи виконавчим директором. Адже саме вони визначають вектор розвитку компанії й заробіток інвесторів чи акціонерів.  

Наприклад, на сайті компанії Apple є окремий розділ про корпоративне управління, де розписані функції департаментів, відповідальність, обов’язки, маніфести. А статут з принципами управління вказує, що гендиректора не переобирають після 75 років. Але він має сповідувати етичні цілі та відповідати за свої рішення.  

Аудиторські й венчурні компанії складають рейтинги стійких корпорацій, інвестори засновують "зелені фонди" і вкладають у потенційно успішні екопроєкти.  

Саме так. поступово, ESG-принципи формують нові стандарти для роботодавців та бізнес-середовища загалом. Люди отримують рівні можливості, розкривають потенціал і працюють в комфортних умовах ефективніше. А суспільство стає цілісним, рівним та прогресивним із цінностями інклюзії та екосвідомості.