У 2015 році професор Кембріджського університету Александр Коган створив додаток, який зібрав персональні дані 50 млн. користувачів Facebook. З цього почалась скандальна історія Cambridge AnalyticsКінцівку історії ви знаєте – Трамп став президентом США, Велика Британія проголосувала за вихід з Європейського Союзу, а згодом - Facebook втратив $95 млрд. капіталізації (детальніше – тут).

Неочевидний висновок цієї історії – довіра до соціальних мереж від користувачів вже ніколи не буде такою, якою вона була до 17 березня 2018 року, коли розпочався скандал.  Тепер очевидно, що будь-яка компанія має ціну, за яку готова продати особисті дані своїх користувачів,  доступи до переписок, мікрофону, геолокації , тощо.

З того часу був запущений механізм недовіри до соціальних мереж, який повільно набирає оберти.  Аудиторія шукає нові соціальні медіа, на яких немає клейма «Великого брата» та засилля реклами. Популярність додатку Tik Tok, який досягнув 1,5 мільярда завантажень частково теж зумовлена цим фактом.

 Аудиторія мобільного додатку активно зростає не тільки у категорії 13-16, а й 17-26 років, яка, до речі, є ключовою цільовою аудиторією для розробників Tik Tok.

Котик умирает. SMM уже не торт для брендов?
null

Проте, питання недовіри до Tik Tok та нових пошуків свіжої соціальної мережі – лише питання часу. Тим паче, що комітет по зовнішнім інвестиціям США вже розслідує правомірність використання даних користувачів компанією Tik Tok у контексті поглинання Music.ly.

Нещодавно Snapchat провів внутрішнє дослідження серед покоління Z щодо їх взаємодії з брендами -  лише 15% молодого покоління звернуло б увагу на сторінки компаній у соціальних мережах.

Котик умирает. SMM уже не торт для брендов?

Тобто, бренду потрібно створити сторінку у соціальній мережі, запустити рекламну кампанію, не задля вирішення бізнес-цілей компанії, а з метою збільшення кількості підписників. Окрім цього – потрібно виділити окремих співробітників, або підрядника, який працюватиме над виготовленням та публікацією контенту.

А отримати результат від публікації можна лише інвестуючи кошти в рекламне просування, адже лише 10-15% від підписників сторінки можуть органічно побачити опублікований пост.

Враховуючи такі тенденції, виникає питання до маркетингових директорів брендів – чи доцільно інвестувати кошти у соціальну мережу, створювати нову сторінку, генерувати контент, платити за рекламу, коли аудиторія все менше і менше довіряє соціальній мережі, та шукає нову – де немає рекламних брендів. Можливо, краще інвестувати у розбудову власних комунікацій, репутація яких залежить тільки від вас?