Цифрова ера − це шанс України на економічний прорив, на прихід іноземного капіталу та якісно новий рівень життя. Здається, це усвідомлюють усі, окрім правоохоронних органів. Застрягши в аналоговому світі, вони продовжують кошмарити IT-бізнес: влаштовують безпідставні обшуки, вилучають сервери та іншу техніку, фактично паралізовуючи роботу компаній. 

Що не так із обшуками в IT-компаніях?

Незважаючи на численні обшуки (за неофіційною статистикою понад 30 за останні два роки), щодо IT-компаній не винесено жодного судового вироку! Просто склалася корупційна схема: вилучення техніки і «торги» за її повернення. 

Отож перше, що бачить іноземний інвестор, коли приймає рішення щодо України, − це інформація на Bloomberg про обшук у публічній IT-компанії, причиною якого була далеко не «боротьба з тероризмом», а банальне бажання наживи. В результаті з’ясовується, що інформацію можна було просто запитати, а не приходити із 30-ма озброєними людьми...

Такими варварськими методами ми наче умисно відлякуємо потенційних інвесторів, транслюючи їм сигнал: не ризикуйте, не відкривайте офіси в Україні, краще зробіть це в наших сусідів – у Польщі чи Угорщині, там і державних стимулів для IT більше, і з правопорядком краще. 

Відносини між IT-компаніями та правоохоронцями відчайдушно потребують наведення ладу та правового регулювання. 

Законопроект «Маски-шоу стоп-3» − не панацея, але вихід із замкнутого кола 

15 січня на розгляд до ВРУ ми подали важливий для IT-індустрії законопроект №2740, що в народі більш відомий як «Маски-шоу стоп-3». Документ передбачає внесення змін до Кримінального кодексу України з метою захисту IT-бiзнесу від зловживань з боку правоохоронних органів. 

В розробці законопроекту взяли участь експерти IT Ukraine, Верховного суду України та науковці. Працюючи над документом, ми спиралися на практику Європейського суду з прав людини (зокрема, на рішення від 23.01.2014 по справі East/West Alliance Limited проти України), що забороняє безпідставне вилучення серверів та комп’ютерів як  «предметів та засобів праці». 

Законопроектом №2740 ми пропонуємо:  

  • Заборонити вилучення серверів та інших носіїв електронної інформації, якщо вони не є речовими доказами у кримінальному провадженні. Іншими словами, сервер або жорсткий диск вправі вилучити лише тоді, якщо ними, скоєно вбивство. 

  • Якщо правоохоронцям потрібна інформація – її просто копіюють, не вилучаючи сам носій. При цьому результати копіювання інформації чітко фіксуються у відповідному протоколі.

  • За умисні незаконні дії правоохоронців передбачена кримінальна відповідальність.

Сподіваємося, це остудить «гарячі голови» слідчих, які ще жодного разу не понесли покарання за свої неправомірні дії. В той час як бізнес за кожен день свого простою платить сповна: десятки тисяч доларів збитків, втрачені контракти та зіпсований імідж.

Достатньо згадати лише обшук в компанії Maxymiser, якраз після того, як її придбала Oracle. Збіг? Не думаю. Витяг із ухвали суду про обшук: громадянка В., яка випадково проходила повз офіс компанії Maxymiser зауважила використання неліцензійного програмного забезпечення. Це вже потім ми розібралися, що той комп’ютер знаходився на другому поверсі! 

У схожі ситуації потрапляли LetyShops, Luxoft, Rozetka, Dragon Capital, GlobalLogiс та інші. За неофіційною статистикою, понад 30 українських IT-компаній за останні два роки відчули на собі всі "принади" обшуків. Методи роботи правоохоронців наче під кальку зроблені: за анонімним зверненням відкривають провадження, отримують дозвіл на обшук, блокують офіс та в якості речових доказів забирають документацію, техніку, сервери, мобільні телефони, ноутбуки. Справа інколи доходить і до офісних меблів! 

Проблема набуває обертів. Щоб якось себе захистити, компанії навіть влаштовують корпоративні тренінги «Як себе поводити під час маски-шоу?», рольові ігри з використанням VR-окулярів для максимального занурення в атмосферу маски-шоу! Все це виглядає дуже нездорово: бізнес витрачає свої кошти не на розвиток, а на захист свого права на існування. 

Законопроект №2740 – можливість усунути причину проблеми – корупційну складову, а не щоразу боротися з її наслідками. Слід нарешті збалансувати недолугу каральну гру «в одні ворота»

Бог любить трійцю або чому «Маски-шоу стоп» та «Маски-шоу стоп-2» не спрацювали

Проект «Маски-шоу стоп» перетворився на багатосерійний блокбастер. Ухвалені раніше «Маски-шоу стоп» та «Маски-шоу стоп-2» так і не стали дієвим прийомом проти «лому» силовиків.

Чому? Через протистояння з боку силової машини, під час першого та другого читання в Парламенті із документів вилучили більшість важливих положень. В результаті закони прийнято, а на практиці ефекту нуль. 

Напротивагу попереднім двом версіям, «Маски-шоу стоп-3» писали як адвокати бізнесу, так і представники влади. Тому поданий законопроект балансує інтереси всіх сторін: не перешкоджає встановленню істини у кримінальний справі, разом із тим, захищає бізнес від безпідставних обшуків.

Наразі у влади з’явилася політична воля на врегулювання процесу. У нас єдина мета − іноземний інвестор повинен отримати чіткий і зрозумілий сигнал: у нашій країні з ним не поводитимуться як із кримінальним порушником. 

Тільки так зможемо досягти задекларовані владою 10% ІТ у ВВП країни.