Після трьохрічної заборони експрезидентом Петром Порошенко російських інтернет-сервісів, діючий президент Володимир Зеленський продовжив санкції ще на три роки. 

За ці роки Україна звикла жити без російських соціальних мереж. Ви навряд чи згадаєте, коли востаннє українські ЗМІ посилались на повідомлення з ВКонтакті чи Однокласники, натомість Facebook та Instagram вже давно перетворились на важливі джерелі інформації.

Чи правильно було забороняти російські соцмережі? Однозначна відповідь – так. Лише погано, що заборонили тільки в 2017 році, а не кількома роками раніше.

Часто загрозу російських соцмереж зводять до інформаційних впливів через споживання російського пропагандистського продукту. Так, це проблема, але не найбільша.

Читайте також - Зеленський заблокував ВКонтакті і Однокласники ще на три роки. Це допоможе?

Після останніх парламентських виборів, середній вік у владі в Україні суттєво знизився. Депутати, міністри, їх заступники, керівники державних підприємств – це вже покоління тих, хто з великою ймовірністю ще три роки тому міг активно користуватись соцмережею ВКонтакті. 

Який слід вони там залишили? З ким переписувались, членами яких груп були, що лайкали, які коментарі залишали? 

З ким і де ви були 14 квітня 2017 року - ви ж не вимикали постійну геолокацію у своєму мобільному додатку в Однокласниках. Яку порнографію ви полюбляли дивитись в цій мережі - ви ж в курсі, що ВКонтакті – один з найбільших у світі порноресурсів? Ще чотири роки тому всякі Порнхаби навіть не були конкурентами ВКонтакті в цій сфері в Україні. 

Російська влада ніколи не приховувала, що її спецслужби мають безмежний доступ до ВКонтакті, Однокласників чи Мейл.ру.  Як вони можуть використати чи вже активно використовують цю інформацію? Шантажують? Застосовують під час переговорів? 

Спробуйте уявити весь масив інформації, який ви, наприклад, залишаєте в переписках в месенджерах. Про здоров’я, фінансові справи, життєві проблеми, родину, бізнес.

Це поганий сценарій, але не найгірший. 

Читайте також - Що робити IT-компаніям зі штатом 100-200 чоловік і менше в кризу

Є ще один тип інформації, який українці залишили у гігантських обсягах російським соцмережам, і який, можливо, вже активно використовується, як зброя впливу на наші уподобання, думки, політичний вибір.

Це наш цифровий слід. 

Що таке цифровий слід? Це сукупність різноманітних даних, які можна отримати про вас – починаючи від того, які сайти ви відвідуєте (якщо на сайті стоїть кнопка ВК чи ОК – це означає, що вони знають, чи ви відвідували цей сайт), які відео вам подобаються, з ким ви дружите, чиї пости частіше лайкаєте, в який період часу читаєте соцмережі, чи є у вас авто і де ви живете, де ваша робота, чи є у вас діти.

І хоча ви ніколи не писали у ВКонтакте про те, що одружені, але за непрямими даними вони знають, що «з ймовірністю 90% у вас двоє дітей», «95%, що ви керівник великої компанії (хоча в профілі вказали, що студент)», «70%, що ви їздите на полювання (хоча жодного фото не викладали», «97%, що на останніх виборах голосували за Порошенка» і тисячі інших факторів, які не треба в ручному режимі перевіряти. Все це зроблять алгоритми машинного навчання, порівнюючи вас з іншими детермінованими групами.

Подписывайтесь на рассылки Liga.net - только главное в вашей почте

Наскільки далеко зайшли росіяни в аналізі такої інформації, можемо лише здогадуватись. Сподіваюсь, не далеко. Але масив даних про 15-20 млн українців у них вже накопичений. І групувати людей за психологічними портретами можна буде й через один чи п’ять років, коли алгоритми подорослішають. Мало ймовірно, що ви суттєво змінитесь за цей час. 

Як це можна використовувати далі? 

Навіть, якщо ви не користуватись російськими соцмережами, імейл та телефон, вказані при реєстрації, скоріш за все не міняли. Facebook, Instagram, LinkedIn та багато інших сервісів дають можливість таргетувати рекламу за імейлами/телефонами. Далі вже питання техніки, чому, як і в який час ви побачите специфічну таргетовану рекламу десь у Facebook під виглядом промо статті з якогось невідомого вам досі медіа.

Не виключено, що такі технології вже активно використовувались на минулих виборах. Але це лише здогадки.  

Очевидно, що наявність такої зброї у нашого ворога – це питання національної безпеки. 

Присоединяйтесь к Instagram Liga.net - здесь только то, о чем вы не можете не знать

Попри це, близько 3-5 млн українців продовжують користуватись російськими сервісами. Повністю вбити доступ до російських соцмереж – проблематично. Завжди можна знайти технічне рішення, як обійти заборону. Але точно можна було б суттєво ускладнити доступ.

Влада також повинна проводити більш чітку інформаційну політику, пояснюючи загрози, які несуть російські сервіси для країни загалом та окремих громадян зокрема. Бо наразі для багатьох людей закриття Одноклассників – це вредність Порошенка, який просто вирішив в такий спосіб зробити щось погане росіянам.

Крім того, потрібно активніше пояснювати проблему й різноманітним міжнародним правозахисним організаціям, які закриття російських сервісів бачать виключно, як посягання на свободу слова. І це з радістю поширюють далі росіяни.

Україні треба швидко дорослішати в питанні захисту інформаційного поля. Щоб не виявилось, що поки ми продовжуємо вдосконалювати зброю по боротьбі з кіннотою, ворог в цей час будує танки.