Глава Интернет ассоциации Украины, крупнейшего объединения телеком-провайдеров, объясняет в своей колонке, какие права и обязанности возникают (или могут возникнуть) у участников рынка в связи с введением на 30 дней военного положения в 10 приграничных областях страны (далее на украинском).

Перше, про що потрібно знати операторам та провайдерам, які працюють на території, де введено воєнний стан - що, відповідні дії відбуваються на підставі відповідного закону, про правовий режим воєнного стану.

Там існують відповідні статті, а саме Ст 8. та 15., де визначено, які саме заходи будуть, можливо, відбуватися на території, де вводиться військовий стан.

Тепер ваш регулятор, згідно закону, є військове командування разом з військовою адміністрацією, за умови їх утворення. Тобто якщо у вашому регіоні утворено відповідний орган, то вже вони регулюють вашу роботу у разі, якщо це передбачено наказом.
Але слід пам’ятати про закон про телекомунікації.

Отже, якщо ваші мережі будуть пошкоджені, наприклад, обленерго, або можливо ОСББ не дасть доступу до вашого обладнання, то пишіть до військової адміністрації запит щодо обмеження виконання вами відповідних робіт, вами як оператором, який має значення для обороноздатності, щоб, як то кажуть, відповідних посадових осіб притягували до відповідальності згідно військовому стану.

Щодо запитів від відповідних органів, які будуть призначені: колеги, ви повинні виконувати вказані приписи. Якщо ви не будете виконувати приписи, то до вас можуть бути застосовані п. 12 Ст 8. відповідного закону, де передбачено вилучення вашого обладнання.

Згідно статті 15 того ж закону, де передбачені повноваження військової адміністрації, у п.42 чітко вказано: «залучення підприємств, установ та організацій, що не належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, до участі в обслуговуванні населення засобами транспорту і зв’язку." Таким чином, військові адміністрації можуть залучати операторів, провайдерів телекомунікацій до участі в обслуговуванні населення засобами транспорту і зв’язку. Як та яким чином - це вже суто локальні питання.

Як діє указ президента?

На місцях можуть посилатися на указ президента. Але указом чітко не передбачено заходів, які б прямо стосувались діяльності операторів, провайдерів телекомунікацій.

Але серед положень указу існують відповідні правоохоронні органи, а саме, наприклад: "Службі безпеки України вжити невідкладних заходів щодо посилення контррозвідувального, антитерористичного та контрдиверсійного режиму, інформаційної безпеки (п.9); Службі безпеки України, Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, іншим суб’єктам забезпечення кібербезпеки вжити заходів щодо забезпечення кібербезпеки" (п.10).

Отже, якщо до вас будуть надходити запити щодо ідентифікації користувачів, вам потрібно користуватися відповідними нормативними документами, які діють під час воєнного стану.

Указом не передбачено прямих обмежень щодо роботи операторів та провайдерів. Але з указу чітко зрозуміло, що діяльність трьох державних структур направлена на забезпечення кібербезпеки та охорони об’єктів критичної інфраструктури (перелік якої офіційно ще так і не визначено). Це ще одна колізія, коли ми військовий стан вводимо, але по суті нормативна правова основа в країні відсутня, кожен буде трактувати це, як йому завгодно на місцях вказаних територій.

Що є у законі про телекомунікації?

Хочу вам нагадати про ще один закон - а саме закон про телекомунікацій. Оскільки військовий стан по всій Україні не водився, то, звісно, вся правова база по суті поки опирається на конституцію України, та вказаний закон про ТК.

Відповідно Ст 5. та Ст 29., хочу звернути увагу операторів провайдерів на один нюанс!

Згідно Ст 5., якщо ви не володієте мережею загального користування, або якщо ваша мережа не взаємодіє з відповідною мережею, або якщо ваша мережа не залучена до роботи в умовах надзвичайного стану, то дія вказаного закону на вас не поширюється.

Далі дивимось Ст 29. відповідного закону про ТК. Там є також посилання на мережі загального користування та відповідно на національний центр оперативного управління, мережами телекомунікацій.

Тут, звісно, кожен з вас може запитати мене: а де той центр!?

Я вам не відповім, бо в мене вже немає такого допуску, щоб відповісти вам на таке питання. Сподіваюсь він десь існує.

Але якщо читати трактування відповідної постанови вірно, то до тих пір, поки не буде створено національний центр оперативно-технічного управління, то ці функції повинно виконувати ВАТ Укртелеком, але виключно на мережах загального користування. Це досить ключове та суттєве питання!

Дещо мене бентежить у вказаній постанові, а саме пункт 7, та 8.

7. Взаємодія операторів телекомунікацій з Національним центром оперативно-технічного управління телекомунікаційними мережами України здійснюється на договірних засадах у порядку та відповідно до умов Типового договору, що затверджуються ЦОВЗ.
8. Держава здійснює фінансування спеціальних об’єктів зв’язку за рахунок і в межах, передбачених Державним бюджетом України.

Чекаємо якогось фінансування - ну це знову ж таки моє уявлення…

І про головне

На що потрібно звернути увагу операторам, які підпадають під відповідні території, де введено військовий стан.
Це Ст 39.: Оператори телекомунікацій зобов’язані забезпечувати готовність своїх телекомунікаційних мереж до роботи в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану, в тому числі можливість оповіщення своїх споживачів у цих умовах.

Тобто у разі, якщо вам будуть надаватися військовою адміністрацією якісь інформаційні повідомлення, то ви повинні через ваші мережі донести це до ваших користувачів.

Далі дивимось Ст 65. відповідного закону. Там багато написано, я приведу виключно тезисно, та тільки щодо військового стану.

Оператори, провайдери/телекомунікацій повинні забезпечити готовність до виконання своїх функцій в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану. Під час надзвичайного стану всі засоби та телекомунікаційні мережі зв’язку, незалежно від форми власності, використовуються для забезпечення проведення мобілізації та задоволення потреб національної безпеки, оборони, охорони правопорядку.

Оператори телекомунікацій взаємодіють при цьому з Національним центром оперативно-технічного управління, його мережами зв’язку в питаннях, віднесених до його компетенції, у разі якщо він буде створений.

Ключовий фактор, який бентежить більшість операторів: так ви повинні будете це робити, якщо вас будуть зобов’язувати виконувати відповідні дії, а саме: «можуть установлювати тимчасові обмеження в наданні телекомунікаційних послуг споживачам до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та скасування режиму надзвичайного стану». Тобто ваші мережі також повинні бути до цього готові.

Вам потрібно також знати, відповідно до Ст 41. конституції України, якщо ваше майно буде якось ЗАКОННО примусове відчужено, головне, щоб ви мали на руках документі щодо відповідної вартості, щоб у подальшому вам була відшкодована повна вартість вашого майна. Але відповідні дії роблять виключно на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості.