Зміст:
  1. Коли Netflix вперше захотів обмежити шеринг паролів 
  2. Що сталося у 2023-му
  3. Як сприйняли новину українці
  4. Реакція Netflix 
  5. 3 євро за людину. Травневі нововведення

На початку лютого стримінговий сервіс Netflix вирішив обмежити спільне користування акаунтами. Тоді план був такий – щоб переконатися, що всі пристрої пов’язані з основним місцем розташування, Netflix проситиме користувачів підключатися до Wi-Fi в основній локації акаунту раз на 31 день через застосунок або сайт.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Нововведення очікувано не сподобалося користувачам. В Україні воно також зазнало критики. І вже у травні таки дісталося нашої країни – тепер за спільне користування доведеться доплатити.

Liga.Tech розповідає про те, як Netflix хоче почати брати гроші за додаткові локації, як це працюватиме та чому нове обмеження може стати серйозною проблемою для українців під час воєнного стану.

Коли Netflix вперше захотів обмежити шеринг паролів 

Інформація про те, що Netflix штрафуватиме користувачів, які передають пароль до облікового запису іншим людям, вперше з’явилася у жовтні 2022 року. У компанії попередили, що з порушників почнуть стягувати щомісячну додаткову плату. Таким чином стримінг вирішив боротися з втратою користувачів. 

Стримінговий гігант розповів, що цю програму встигли протестувати у Південній Америці, де Netflix вже стягує плату за "додаткових користувачів", тобто тих, які не належать до вашої родини та використовують ваш логін для доступу до сервісу.  

Для людей, які хочуть уникнути штрафів, Netflix представив інструмент міграції, який дозволить перенести дані вашого профілю до нового незалежного облікового запису. Це дозволить зберегти свою історію переглядів, ігор та інших налаштувань після того, як ви пішли зі спільного сімейного акаунту. Функція стала доступна для користувачів з 24 жовтня.  

Підписуйтесь на LIGA.Tech в Telegram: головні новини світу технологій

Крім того, у листопаді компанія запустила для деяких країн менш дорогий тарифний план з рекламою, який коштує $6,99 на місяць. Передбачається, що в середньому глядач бачить 4-6 рекламних оголошень на годину. Їх тривалість — від 15 до 30 секунд. Пропустити або перемотати таке оголошення не можна. 

Netflix також випустив новий інструмент, який дозволяє віддалено керувати пристроями за допомогою вашого облікового запису та видаляти колишніх партнерів або членів сім’ї з вашого облікового запису.

Ці рішення стримінг ввів на тлі втрати передплатників вперше за понад десять років. Однією з причин цього у Netflix називають розповсюдження спільного використання акаунтів.

Що сталося у 2023-му

Netflix оголосив про закінчення епохи обміну паролями під час січневого звіту про прибутки та заявив, що планує "ширше" застосувати правила обміну паролями до кінця першого кварталу 2023 року. Неофіційно зазначалося, такі зміни можуть набути чинності десь у квітні. 

Проте новина з конкретними оновленими умовами користування все одно заскочила передплатників стримінгу зненацька. Пункт про заборону передання паролів ненадовго з’явився у розділі "Довідка", але потім зник. 

Як сприйняли новину українці

Ще під час презентації річного звіту у компанії зізналися, що очікують певної "реакції скасування". Проте, на їхню думку, довгострокові переваги для людей, які почнуть платити за окремі облікові записи, врешті призведуть до "підвищення загального доходу компанії".

У 2022 році Netflix встиг протестувати різні способи боротьби з розсиланням паролів у Південній Америці. Проте у травні звіт від Rest of World показав, що цей тест пройшов не дуже добре. Зокрема, передплатники в Перу заявили, що не були офіційно сповіщені про цю політику і що рівні застосування обмежень відрізнялися у різних користувачів.

Але це не завадило Netflix продовжити впровадження нового сервісу.

Українські користувачі негативно сприйняли новину, тому що за останні 11 місяців чимало сімей почали тимчасово жити окремо. Є чимало прикладів, коли дружина з дітьми перебуває за кордоном, а чоловік захищає нашу країну на передовій. У таких умовах важко говорити про прив’язування до тої самої бездротової мережі, зауважили користувачі.

Є і чимало питань до того, яку саме мережу вважатимуть основною.

"А тепер мені стало цікаво – підписка оформлена на мене в Україні. Дивляться переважно сестра з дітьми, що сидять зараз в США, – і хто з нас "домашня мережа?", – пише одна з українок.

Деякі користувачі звернули увагу на те, що нововведення суперечить політиці Netflix у недавньому минулому. Кілька років тому на своїй сторінці у Twitter стримінг просував протилежний меседж.

Нові правила Netflix: сервіс заборонив безоплатно ділитися паролем – що відбувається та яка ціна
Скриншот Антона Швеца

Реакція Netflix 

Протягом деякого часу  після публікації оновлених правил користування спільними акаунтами стримінговий гігант зберігав мовчанку. І лише 5 лютого офіційно повідомив, що інформація про заборону обміну паролями була опублікована помилково. Вона з'явилася у довідковому центрі на офіційному сайті "на короткий час", а потім була видалена. 

У компанії тоді заявили, що нові правила "тестуються в деяких країнах" і призначені лише для користувачів у Латинській Америці, де запроваджено зміни. Це не означає, що компанія скасувала свої плани щодо заборони спільного користування обліковими записами, підкреслюють у Wired. 

3 євро за людину. Травневі нововведення

У травні Netflix почав стягувати додаткову плату за шеринг паролів у понад 100 країнах, включно з Україною. Втім, масово нові правила ще не почали діяти.

Тепер за кожен додатковий обліковий запис належить сплатити близько 3 євро на місяць. За новими правилами, передплатники стандартного тарифного плану можуть додати лише одного користувача за 3 євро на місяць, а власники преміумпакета можуть додати двох користувачів за таку саму ціну за кожного. Базовий або рекламний тариф не дозволяє "ділитися паролями" взагалі.

Користувачі, які вже спільно використовують обліковий запис, мають можливість перенести свій профіль (разом зі збереженими фільмами та історією) до нової передплати, за яку вони самостійно сплачуватимуть, скориставшись інструментом міграції облікового запису.

Netflix зазначає, що нові учасники отримають власний пароль і профіль, оплачені особою, яка їх запросила. У профілів є деякі обмеження – вони мають бути активовані в тій самій країні, що й оригінал, а користувачі можуть переглядати або завантажувати контент тільки на одному пристрої одночасно. Також не можна створювати додаткові профілі або використовувати профіль Kids.

У сервісі заявляють, що використовують інформацію, таку як IP-адреси, ідентифікатори пристроїв та дії в акаунті, щоб визначити, чи належить пристрій, з якого відбувається вхід в обліковий запис, до вашої родини Netflix. Вони не збирають дані GPS для точного визначення фізичного розташування пристроїв.